Vi har fått hem de vackra alabasterlyktorna och saltlyktorna från Sirocco Living, fårskinn från grönländska får som är långhåriga, vackra överkast som är handgjorda och broderade, samt handdukar och korgar.

Med ett namn inspirerat av siroccovinden, som blåser ända från Sahara till Egypten och sprider sandkorn från en kultur till en annan. Sirocco Living vill ge möjligheten att addera unika produkter i inredning och dekoration, produkter från fascinerande kulturer. Alla produkter är från traditionella hantverk och material av högsta kvalitet.Sirocco Living är ett danskt familjeföretag sen 2010. Danska designern Ellen Raven och hennes man har bott flera år i Siwa oasen i Saharaöknen. Tillsammans med byborna och lokala hantverkare värnar dom om en uråldrig tradition och hantverk och gör den till sin egen på skandinaviska inredningsmarknaden.

Sirocco Living

2015-05-29-161536-sirocco

Alabasterlyktor i 3 storlekar: small, medium och large

2015-05-29-151310-sirocco

Så vackert sken!

1-sirocco

Stenhantverket från Egypten dateras ända bak till faraotiden när mycket hushållsartiklar gjordes i sten. Alla Sirocco-produkter av sten tillverkas av lokal sten, alabaster, från området runt Nilen.

Alabastersten finns i flera nyanser av vitt och beige samt olika densitet av stenkristaller.

Oftast används matt kristalliserad snövit sten till Siroccos produkter. Bergen där Alabastern finns ligger i Luxor och där ligger även de flesta verkstäderna. All tillverkning sker för hand och processen går igenom många steg. För att stenen inte ska gå sönder under tillverkningen måste mejslandet ske gradvis under flera dagar. På natten slås alabastern in i bomull med lim och varje dag hackas en liten bit sten bort för att till slut bli rätt form.

sirocco-artisans

 

IMG_7592-sirocco

Sirocco Living har även vackra handdukar i vitt och grått, vi har fått hem dem i 2 storlekar: 200×100 cm och 140×70 cm.

IMG_7601-Edit

DSC_0097-sirocco

DSC_0114-sirocco

Överkast, handgjorda och broderade. Finns i 3 färger, här den som heter Grey/Black

Handgjorda vackra överkast med eleganta broderier tillverkade av kvinnorna i Siwa Oas i Saharaöknen. Det unika hantverket har ärvts i generationer sedan urminnes tider av den arabiska befolkningen i oasen. De använder traditionella symboliska mönster men anpassade till modern design. På så sätt sträver Sirocco Living efter att blåsa ny energi och kreativitet i ett gammalt hantverk och samtidigt hylla de traditionella mönstren och dess betydelse.

DSC_0071-sirocco

DSC_0069-sirocco

_MG_3159b

Överkasten finns för enkelsäng och för dubbelsäng.

DSC_0115-sirocco

DSC_0075-sirocco

DSC_0079-sirocco

Långhåriga och vackra fårskinn

DSC_0074-sirocco

Fårskinn från Grönland. Fåren är av samma ras som de isländska fåren.

Vikingarna var de första att föra över får till Grönland och Island där de var nödvändiga för att överleva i form av både mat och varma kläder från skinn och hudar.

Fåren på Grönland är primärt avlade för att ge kött. De lever fritt i den frodiga grönländska naturen och på hösten säljs de till slakteriet. Det barska klimatet på Grönland gör att fåren blir större än på andra håll i världen, samt att ullen blir tjockare och längre. Kvaliteten på grönländska fårskinn är kraftigare och mer rustika.

Skinnen kan göras rent med en borste och tvättas med lite ullsåpa. Ullen i sig själv är antibakteriell så man bör inte tvätta ullen, bara skinnet. Det räcker med att du skakar ullen lite då o då så reser sig ullen igen.

DSC_0077-sirocco

DSC_0076-sirocco

DSC_0094-sirocco

Korgar av palmblad i 3 storlekar

2015-05-29-174451-sirocco

I Sahara ligger den lilla oasen Al Gara. Inbäddat i lummiga och ljusa palmträdgårdar och frodiga gröna olivträd ligger den lilla byn som producerar korgarna åt Sirocco Living.

Korgarna är ett traditionellt hantverk som fortfarande används till vardags av byborna. De använder korgarna för att samla in dadlar och oliver och för att ha färskt bröd i. Förr i tiden använde ökenfolket korgarna för det mesta av deras dagliga arbete, som att bära stenar och lera för att bygga sina traditionella lerhus.

Korgarna är tillverkade av palmblad. Varje år trimmas palmerna och bladen som skärs av tas om hand och dessa vackra korgar tillverkas. Palmfibern är exceptionellt stark och varar i flera år; även under svåra väderförhållanden.

 

IMG_7641-Edit-2   IMG_8175

Saltlyktor mini rund diameter 6 cm.

Saltet har pressats i tusentals år under jorden runt oaserna i Siwa. Från stora saltblock formar och karvar hantverkarna vackra former bland annat saltlyktor. I saltet syns mörka gråbruna ränder, det är från sandstormar som har pågått under åren och dragit in i saltet.

Ljuset som filtreras genom saltkristallerna är fantastiskt vackert med ett mjukt varmt sken.

 

IMG_8030

Hamam handdukar i måtten 185 x 85 cm finns i 2 färgställningar.

IMG_7996-Edit

Så mycket fint från Sirocco Living, kika in på länken för att se mer och beställa.

Dela gärna: