När jag och Filippa (min dotter 13 år) var uppe i Hälsingland förra helgen så passade vi såklart på att hälsa på hos Petra i hennes kakfabrik innan vi åkte hemåt till Lidingö igen.

arbra-DSC_0544-fix

Frukost, packa in oss bilen och iväg till Arbrå ca 30 minuters bilväg från supermajsiga Orbaden Spa vi bott på.

 

Arbrå Ångbageri – redan 1892 gick ugnarna varma på Arbrå Ångbageri. Till en början såldes dagsfärska matbröd, vetebröd och andra bullar i caféet intill och så fortsatte det år efter år – nästan hundra år faktiskt. Under det färgstarka 1980-talet bestämde man sig för att gå över till att bara producera skorpor och den stora succén: pepparkakan.

Så våren 2010 hände något i bageriet. Verksamheten flyttades till Bollnäs och de gamla grå stålskåpen antog en lackrosa ton. Två färgglada bagarinnor – fru Abrahamsson och fru Erlandsson tog plats vid bakborden och doften av ingefära och kanel blandades med nya tider och en entreprenörsanda med hjärta.

Historien sitter kvar i väggarna och kakorna är fortfarande lika goda, idag är det Petra Abrahamsson själv med personal som driver Arbrå Ångbageri och producerar sju sorters kakor som uppskattas för sin goda smak, bra råvaror och hemliga recept.

inreda.com har sålt dessa kakor några år, nu till hösten är det 3e året som vi samarbetar. Första gången jag hörde talas om dom var via instagram och all rapportering från Formex. Jag som normalt alltid går 4 dagar hela tiden på Formex, men det året kunde jag inte medverka de 2 första dagarna. Så jag satt hemma och blodtörstade inspiration som bara den via bloggar och instagram. Det gick ganska snabbt att luska ut att Arbrå Ångbageris burkar var något speciellt!

Så när jag väl var på mässan så tågade jag snabbt in med bestämda men glada steg och presenterade mig. Och sen föll vi pladask för varann och har sen dess haft en superhärlig kontakt! Och sålt kakor och pepparkakor i mängder tillsammans. Och nu i helgen var jag och min dotter upp hos Petra och bodde på Orbaden Spa som hennes syster äger, var på Sarah Dawn Finer-konsert på Freluga Trädgårdsscen som Petra tillsammans med 2 syskon driver tillsammans sommartid. Så det var så självklart att åka till fabriken och se hur hon har det! Även om den var igenbommad för sommarsemester men vi hade tur, vi fick komma in 🙂

 

arbra-DSC_0588-fix

Jag och Petra framför härligt gladrosa Pip-tapeten 🙂

arbra-DSC_0604-fix

Petra är egentligen inte en rosa tjej alls, jag ser henne mer som 50-talsfärger men det är ju för att montrarna är stylade i 50-talsstil och även hon då. Men rosa blev fabriken just för att det var en fabrik och bort från allt som traditionellt setts som fabrikfärger.

arbra-DSC_0602-fixjpg

arbra-DSC_0568-fix

Petra och Camilla som re-startade upp fabriken. Nu är det Petra själv som driver den. Men kungafamiljen hänger fortfarande med. Faktiskt ännu mer än man kan tro.

arbra-DSC_0555-fix

Grymt duktiga och inspirerande Petra

arbra-DSC_0558-fix

 

arbra-DSC_0563-fix

På lagret sommartid, om en månad så är det pepparkakor i massor här. Produktionen sätter snart igång och mitten av september släpps den nya färgen för leverans till butikerna på årets burk! Som vi längtar!!

arbra-DSC_0545-fix

I den här gamla maskinen från 50-talet så bakas det ca 86.400 pepparkakor om dagen! Ett och annat fel blir det på den ibland men det löser dom med lite remmar och fjädrar och skiftnycklar och en massa vilja!

arbra-DSC_0547-fix

Pepparkakor på bandet

arbra-DSC_0548-fix

Det bakas alltid med högsta kvalitet på råvarorna och avsaknaden av transfetter och konserveringsmedel gör dem till en favorit! Galet goda!

arbra-DSC_0551-fix

arbra-DSC_0576-fix

arbra-DSC_0577-fix

arbra-DSC_0578-fix

arbra-DSC_0581-fix

Filippa kollar in powerväggen! En sån ska varje företag ha det har jag lärt mig av min syster som jobbar med feng shui. Helt rätt Petra!

arbra-DSC_0560-fix

Alltså de här pepparkakorna är så vansinnigt goda! Varje år kommer det en ny färg på burken så det har blivit en samlargrej! Första året var det rosa och blått, som de understa, förra året var det grön burk. Och i år kommer en röd burk som årets färg! Innehållet ALLTID lika smarrigt!

Småkakorna i den lila burken kommer i en mindre burk än höga pepparkakan men fullproppad med godaste klassiska kakorna. Bondkakor, finska pinnar och kolakakor. Jag är egentligen inget fan av torra kakor men de från Arbrå är som de smälter i munnen. Och galet beroendeframkallande.

arbra-DSC_0567-fix

Det übertraditionella köket på en fabrik 😉

arbra-DSC_0573-fix

I somras fick de en fantastisk order från Kungliga Slottet som ville göra en Kungliga Kakor-burk med deras 3 goda klassiker i. Kungliga burkarna med klassiskt innehåll går bara att köpa på Slottsbodarna och ingen annanstans.

Förutom hennes egna snygga burkar så jobbar hon även med att ta fram kakburkar till större företag eller event. Petras nästa steg i utvecklingen av företaget är att jobba mycket mer med den typen av försäljning, kakburkar med företagsdesign, logga eller mönster, så är du på jakt efter en snygg kakburk eller pepparkaksburk med världens godaste innehåll – då måste du kontakta Petra! Precis som Kungliga Slottet gjorde. 🙂

 

arbra-DSC_0571-fix

 

arbra-DSC_0569-fix

arbra-1

Jag och Petra utanför hennes härliga dörr!

arbra-DSC_0595-fix

Och nu till en rolig nyhet! Årets färg den röda burken som kommer till butik mitten av september. Men redan nu så kan du förhandsbeställa den på inreda.com! Så fort de kommer hem till oss den 15-20/9 så skickar vi iväg dem så fort vi bara kan! Förra året var det ett extremt tryck på förhandsbokningarna och det var nästan 600 kunder som hade beställt allt från 1 till 10-talet burkar. I år tänker vi vara lika förberedda och ju fler som lägger order tidigt desto mer bakas det upp till första leveransen.

När leveransen kommer så är pepparkakorna busfärska och bakade bara dagarna innan.

Burkarna har blivit en bra julklapp, present, gå bort present och avslutningspresent. Många härliga telefonsamtal från kunder som hört talas om dom från andra eller sett i någon tidning. Dessutom är det väldigt roligt att höra att det är så många kunder som har någon sorts anknytning till Arbrå Ångbageri i sin barndom och för dem har det blivit en tradition att köpa burkarna.

En stor burk innehåller ca 430 g, ca 75 st kakor. Mått på burken: H 13 x Diam 15 cm. Pris 149 kr.
Miniburken innehåller 8 st pepparkakor, en fin och god present att ge bort! Mått på burken: H 6 x Diam 7 cm.Pris 65 kr.

Här hittar du pepparkakorna hos inreda.com

arbra-DSC_0600-fiox

Petra plockar ihop en första röd burk som jag får ta med mig hem till Robert. Han är nämligen heeelt galen i pepparkakorna! Han också. 🙂

 

Rod-pepparkaka2014

Snygga burken jag fick med mig hem! Om jag inte missminner mig helt så kommer trycket inte se riktigt likadant ut som här, det blir inte vitt streckat emellan mönstret utan det blir alumiunium som nedan, så blir helheten mer röd.

arbra-DSC_0599-fix

lie-petra

arbra-malte-trostisar

När vi var förbi så lämnade jag såklart över ett gäng presenter från inreda.com som tack för all gästvänlighet och att vi haft en så fantastiskt härlig helg uppe hos dom!

Ljus, lampor, glada Rice-muggar till kontoret och så Nej-tröstisar. Jag fick en jättefin bild direkt från Petra på Malte som säger NEJ! till våld och sexuella övergrepp på barn. Allt i samarbete med Tröstisar som jobbar för att göra barns röster hörda! Malte är vår hjälte och hjälper oss! Här hittar du Nej-tröstisar

arbra-IMG_8510

När jag kom hem sen så fick jag bild från Petra på Enjoy Candles ljusen, hon hälsar att dom är verkligen beroendeframkallande! Dottern Vega gillade kaninlampan från Rice som ändrar färg mellan blått/grön/rött/lila hela tiden. Supersöt, finns även som fågel!

Tack underbara Petra för att du tagit så väl hand om oss under helgen, en helt fantastisk helg! Ses på Formex om några dagar igen 🙂

564-arbra

Här hittar du pepparkakorna hos inreda.com och kan förhandsbeställa

Här hittar du Arbrå Ångbageri på Facebook och när jag ändå är i farten, här hittar du inreda.com på Facebook om du inte redan följer

 

Dela gärna: