Kalklitir

För 1,5 år sen blev jag introducerad för denna fantastiska väggfärg från Island av en av alla härliga människor jag träffar på mina inköpsresor. Det var Ann Christin med AC Home, en norsk butik som jag spenderade dagen samtidigt med hos Tine K, och jag föll pladask för väggfärgen när hon visade upp hennes hem i bilder.

Som av en märklig händelse förra veckan så frågade Emma med bloggen Att vara någons fru om lite råd angående Tine K produkter och där hon i en mening kläckte ur sig att det kommer passa jättebra med Kalklitir, men att det varit helt hopplöst att få fatt i färgen!

Så himla roligt, jag tog det som ett tecken att ta tag i det eftersom jag också fullkomligt älskar färgen och har länge drömt om att hinna måla den i mitt eget kök.

Kalklitir är en underbar färg med lite betongkänsla, rå men ändå mjuk. Kalklitir är isländskt och gjord av vatten, kalk och pigment. Färgen är förpackad i vackra påsar om 1 kg pulver. 1 kg pulver mixas med 1,7 liter vatten = 2 liter färg. Kalklitir kan användas inomhus, utomhus och på möbler. Färgen ska målas med en bred pensel.  Kalklitir är en naturprodukt och är möjligen den mest miljövänliga färgen som finns. Att måla med Kalklitir är väldigt enkelt – längst ner på sidan finns en video där grundaren Audur målar med färgen Celadon Primo. Supersnyggt!

Här hittar du Kalklitir på inreda.com

Jag får jättemånga frågor om vilken yta man kan måla på och om man kan måla direkt på tapeten. Ja det går utmärkt, är det en matt yta så måla direkt på! Är det en highglossy yta på så använd en Acrylic Primer (vit) att grunda med för att Kalklitir ska fästa så bra som möjligt. Det går även bra att måla på strukturtapet. Här kommer en manual på engelska från Audur Skula som är grundaren av Kalklitir, och även den person som ni ser måla en vägg längst ner i filmen här i inlägget. Ta er gärna tid att kika på den så ser ni hur lätt det är att måla med Kalklitir!

Painting a wall using Kalklitir.

Preparation:

1)  Kalklitir can be used on surfaces that are painted with acrylic paint, as well as unpainted surfaces such as concrete, gips, matte or structured wall paper, wood etc.

2)  Before applying Kalklitir, all surfaces should be properly dry and clean and free from grease.

3)  All holes and cracks should be fixed as usual, using proper material, and make sure that all repairs have dried completely, and please follow instructions from individual producers.

4)  It is a good rule to apply acrylic primer on top of grease and fixed holes and cracks, in order to avoid any discoloration, and also good to use sandpaper to even out and erase spots in order “to get a good grip”  for Kalklitir.

5)  When using Kalklitir on surfaces that have already been painted with oil paint or are lacquered surfaces, you have to apply acrylic primer before you start using Kalklitir in order “to get a good grip”.

6)  When painting on wood, use proper material to prevent knots from bleeding through.

7)  It is very important to avoid any water coming in contact with freshly painted wall for at least 72 hours!!

8) You will get the best result when painting two layers, and use a good quality pig hair lime-brush.

Audur Skula / decorative paint, founder of Kalklitir

Emma (att vara någons fru) har målat med färgen Celadon Primo

Blandning 50/50 av Winter Primo och Antique Bleu. Alla färger kan mixas och blandas ihop för att göra ytterligare en ny färg.

Färgen Antique Bleu hemma hos Audur

Färgen San Saccaria på eldstaden hemma hos Audur

Hemma i köket hos Audur på Island, som är grundaren av Kalklitir så har hon denna färgen: Lute Primo. Det är den färgen som jag haft på min näthinna ända sen jag såg den för första gången. Färgen utgick ur Kalklitirs sortiment men vi har nu tillsammans valt att låta denna fantastisk färg återuppstå, så nu går den att få tag i igen! Och just nu är inreda.com enda stället som säljer den! 🙂

San Saccaria hemma hos Audur

San Saccaria hemma hos Audur

San Saccaria hemma hos Audur

Kalklitir ska målas med pensel (använd inte roller!)

Lute Primo hos Audur

Lute Primo på väggen hos Audur

Winter Primo och Antique Blue (50/50 blandat) hos Audur. Hittar man inte riktigt rätt nyans kan man såklart blanda, allt är möjligt med Kalklitir!

Antique Bleu hos Audur

Antique Bleu

Antique Bleu

 

Hemma hos Emma! Celadon Primo

Bild från Emma (att vara någons fru) som har fotat de vackra påsarna som kalklitir kommer i.

 

Hemma i köket hos AC Home i Norge, den härliga tjejen som jag träffade för 1,5 år sen och som introducerade mig till Kalklitir! Här med färgen Winter Primo.

Färgen Doloriet

Färgen Doloriet, andra målningen pågår

Audur i sin studio på Island, från ett pressklipp i isländsk tidning

Pressklipp från isländska Maison, Audur har målat väggar och inredning (spegeln) hemma hos en kund på Island. Så snyggt!

Och man kan såklart måla möbler också med Kalklitir. Klicka här för en beskrivning hur man målar möbler.

Här hittar ni Kalklitir på inreda.com

Visst är det snyggt! och man vill göra om överallt! Audur håller just nu på med färgprover till mig som vi kommer sälja, det är en färgkarta med de 8 färger som vi säljer. Hon håller på att måla färgkartorna, de ska torka och sen postas till mig. Så håll ut, snart har vi prover!

Kalklitir – How to apply lime color on a wall

Kika även på denna videon när Audur målar så ser ni hur lätt det är! Och det blir så snyggt!