salladskal-kyckling

Svartkål, babyspenat, 1/2 grillad kyckling, lila brysselkål, apelsin, blåbär och valnötter

Svartkålen (5-6 blad) skär jag ner i mindre bitar och steker upp i lite olivolja, salt och peppar och sen ner med den grillade kycklingen i stekpannan och värmer upp allt.

Bottna med babyspenat på tallriken, lägg svartkålen och kycklingen ovanpå. Skär upp en hel apelsin och lägg på. Ca 10 blåbär och 5-6 valnötshalvor. Lila brysselkål i kokosolja och honung.

Lila brysselkål (ca 10st): kokas upp i vatten några minuter, häll ut vattnet. I med en sked kokosolja och en sked honung och vänd runt brysselkålen så det riktigt gottar in sig. Häll sen överbliven “sås” över brysselkålen i salladen.

Så gott så jag smäller av!

Jag gör alltid dubbel portion av allt när jag gör så det även räcker till lunchlåda dagen efter, mao en hel grillad kyckling går åt.

Tallrik i färgen Greige från PotteryJo, bordsunderlägg från Andrea Brodin, linneservett i färgen Misty Grey från Lovely Linen och lattemugg i melamin från Rice fylld med vatten.

 

—————————————

Vad är det man stoppar i sig egentligen? 

Svartkål
Kålväxter är en form av supermat och innehåller massor med vitaminer (C-vitamin, beta-karoten A-vitamin) och mineraler, kalcium och järn.
Bra för immunförsvaret, bakteriedödande, renar kroppen från toxiner och innehåller pektin som är blodsockersänkande.

Brysselkål
Innehåller B6, C-vitamin, folsyra och järn
Brysselkål innehåller svavelämnen som, när de hamnat i kroppen, omvandlas till antioxidanter. De små bladen är fiberrika och stärker immunförsvarets vita blodkroppar samt skyddar ditt DNA.

Valnötter
Rik på nyttigt fett, innehåller omega-3 i form av alfalinolensyra, högt innehåll av mineraler såsom järn, kalium, magnesium och zink

Blåbär
Vitaminerna i blåbär är främst C-vitamin och B-vitamin. Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar mot infektion samt förnyar celltillväxten. Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Cirka 3 gånger mer än dom båda näst rikaste källorna, rödvin och te. Det är antocyaninerna som anses vara effektiva mot nedsatt syn och andra ögonbesvär. Blåbär renar dessutom blodet och förbättrar cirkulationen.  Blåbär, liksom dom flesta andra bär, innehåller många mineraler särskilt kalium, fosfor, kalcium och magnesium.

Babyspenat
Färsk spenat är en riktig näringsbomb. Innehåller gott om A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, B6-vitamin och flera viktiga antioxidanter. Spenaten är också känd för sitt höga järninnehåll men innehåller dessutom kalcium, kalium, och magnesium. Bäst är att använda färsk spenat rå, i till exempel en sallad, på så sätt får du i dig mest näringsämnen. Om du äter en portion (50 gram) färsk babyspenat får du i dig flera dagars behov av K-vitamin och upp till 50 % av det rekommenderade intaget av A-vitamin, C-vitamin, B6-vitamin, folat, kalium, magnesium och selen.

Apelsin
Ät en apelsin om dagen och få extra skydd mot ögonsjukdomar, reumatism, hjärtkärlsjukdom och cancer. Dessutom är C-vitaminet i apelsinen föryngrande för vår hud. C-vitamin är en antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa skadliga fria radikaler. Den kan inte lagras i kroppen utan bör tillföras varje dag. Ett vanligt symtom på för lite C-vitamin är sår i tandköttet.

Dela gärna: