Klockan 18 på söndagskvällar, några helger varje sommar så är det på Freluga Trädgårdsscen det händer! Freluga utanför Bollnäs – där Petra och hennes syskon är födda och uppväxta. Bara några 100 meter från scenen ligger deras barndomshem.

Det började för 7 år sen, 2007 när Petra och 2 av hennes syskon, Linda och Jacob, drev en liten butik i en del av huset, en mysig butik med inrednings- och designprylar men dom ville gärna locka dit mer folk. En kväll kläcktes den briljanta idén att ha musikkvällar i trädgården. Det skulle vara familjärt och inte som en vanlig konsertscen. De ville ha det som hemma i trädgården. De rullade in grannens gamla hötrilla, Linda ringde upp sitt gamla band från Stockholm och några sångvänner. Annons i lokaltidningen “Musik i trädgården med Linda Netsman och vänner. Ta med stol, picknick och kom. Entre 100 kr.” Och det kom massor. Typ 100 pers. Efter konserten var syskonen överens om att det här måste de spinna vidare på.

Under vintern växte idén, i april 2008 togs första spadtaget och allt var igång. De började röja och rensa hela området. Lindas fru Jona är trädgårdsdesigner och har med ett trädgårdsteam designat och anlagt hela området. Scenen som är ett timmerhus från Järvsö var nedtimrat och kördes ner till Freluga, stock för stock timrades det upp igen. Ena väggen togs bort och där ser vi nu scenen! En trappa upp ligger världens mysigaste loge för artisterna.

Artisterna hittills i år har varit: Lasse Berghagen, Hoffmaestro och Sarah Dawn Finer. Nu i söndags var det en Hemlig spelning och vilka artister släpptes inte förrän de stog på scen och det hade tydligen varit sån supersuccé med Petra Marklund (September), Lars Winnerbäck, Per Persson, Sigge Hill och Weeping Willows. Sista söndagen, 10 augusti spelar Miss Li.

Många fler artister har varit där under åren sen starten 2008, kika in på deras hemsida för att se mer.

Miljön är helt fantastisk och det är verkligen som att kliva in i en helt annan värld. Jag och min dotter Filippa åkte ju 33 mil för att gå på konserten förra söndagen med Sarah Dawn Finer och jag kan verkligen rekommendera att åka hit. Så himla annorlunda från de scener och arenor man varit på tidigare. Hit tar alla med sig en egen solstol, man sitter och fikar, pratar med grannarna och helt plötsligt dyker artisten upp. Som om det vore hemma i ens eget vardagsrum. Eller i ens egen trädgård. En egen trädgårdsfest. Så nära. Sån närhet. Vi ser allt. Och hon ser allt vi gör. 🙂

För mig personligen har Petra varit min fantastiska leverantör av världens godaste pepparkakor som hon bakar i sin kakfabrik. Och såklart så ligger de förpackade i snyggaste kakburken. När hon första gången för 2 år sen berättade att hon på sommaren drev Freluga Trädgårdsscen så fick jag inte ihop det riktigt. Överraskande och lite främmande men nu när jag varit här så känns det så glasklart. Hon och hela familjen är ju som skapta för det dom gör. Proffsigt men ändå personligt och familjärt ut i fingerspetsarna. De älskar det och brinner för det. Och det märks så väl.

sdf-DSC_0453-fix

Parkerade bilen på en äng och sen knallar alla med sin packning till Freluga Trädgårdsscen

sdf-DSC_0455-fix

Utanför entrén

sdf-DSC_0457-fix

Biljetterna kostar ca 350 kr och de köps via Ticnet. Inga förbeställda sittplatser utan alla tar med sig en egen solstol och slår sig ner där det finns plats.

sdf-DSC_0459-fix

Sätt er nära varandra…! 🙂

sdf-DSC_0460-fix

 

sdf-DSC_0462-fix

Här har vi ju Petra!

sdf-DSC_0466-fix

sdf-DSC_0467-fix

sdf.DSC_0469-fix

 

sdf-DSC_0474-fix

Snyggaste återvinningen!

sdf-DSC_0476-fix

sdf-DSC_0478-fix

Petra har varit gullig och reserverat platser åt oss 🙂

sdf-DSC_0472-fix

Underbara härliga Petra! Min pepparkaksleverantör men även scenägare. Hela den familjen har så många strängar på sin lyra.

sdf-DSC_0482-fix

Här sitter vi och väntar. Vi har blivit placerade i ett hav av nära och kära till syskonen så det är vänner och familj runt omkring oss.

Förövrigt verkar besökarna i publiken vara en härlig blandning av förstagångsbesökare som är här för att se Sarah blandat med rutinerade Freluga-besökare som hänger här några gånger varje sommar och några som är här samtliga konserter. Stämningen är helt fantastisk. Lugn, familjär, sprakande av energi och förväntansfull. Lite som att sitta på ett flygplan på väg på semester. Man småpratar med många runtomkring och stämningen är glad och trevlig. Spänn fast säkerhetsbältena, nu åker vi.

sdf-DSC_0487-fiox

sdf-DSC_0485-fix

sdf-DSC_0490-fix

Petra, Linda och Jacob. De tre syskonen som driver Freluga Trädgårdsscen. Det är en ekonomisk förening och alla som jobbar där jobbar ideellt. Men de får glatt ihop en 20-30 man som jobbar och ställer upp varje gång. Det tror jag det, så himla lysande härlig idé! Och artisterna de älskar det här nära och familjära.

Petra Abrahamsson äger Arbrå Ångbageri och bakar världens godaste pepparkakor, Linda Netsman är en i designerduon med möbelföretaget Design by Leftovers och Jacob Abrahamsson har reklambyrån Paper Jam. Dessa 3 driver även Freluga Trädgårdsscen ihop sommartid. Och så får vi inte glömma fjärde syskonet Helene Åkerström Hartman som äger Orbaden Spa där vi bodde under helgen. Grymt inspirerande samling syskon hela bunten!!

sdf-DSC_0496-fix

Sarah Dawn Finer! Åhh så bra! Sarah som är ute på sin Acoustic Summer Tour 2014 och Freluga är en av spelningarna.

Om turnen säger Sarah:

“Jag kommer att bjuda på en avskalad akustisk sättning tillsammans med en trio och spela mina största hits och blanda både nytt och gammalt material på engelska och svenska. Trion av musiker består av Jonas Gröning, Göran Eriksson och Pablo Cepeda.

– Det här är första gången jag gör en egen sommarturné där jag kommer riktigt nära publiken och dessutom får spela utomhus. Jag ser fram emot att berätta historierna om mina låtar och att framföra dem på ett nytt och avskalat sätt, säger Sarah Dawn Finer”

sdf-DSC_0506-fix

sdf-sarah1

sdf-DSC_0509-fix

Här har vi en viktig detalj…! Ser ni till vänster – en grön undulat som sitter på väggen! 🙂 En konstgjord undulat från inreda.com som de köpte in tidigare i år, Jag hade glömt bort det och blev glatt överraskad.

sdf-DSC_0527-fix

Söt eller hur 🙂 Undulaten hittar du här på inreda.com

sdf-DSC_0511-fix

sdf-DSC_0525-fix

Åhh det var helt fantastiskt och rent magiskt! Sarah har en sån grym röst, hon är rolig och bjuder verkligen på sig själv både röstmässigt och i mellansnacken.

sdf-5

sdf-DSC_0524-fix

sdf-65

2 timmar höll hon på och alla bra låtar jag älskar var med. Min absoluta favorit är ju MOVING ON. Den betyder otroligt mycket för mig och jag hämtade mycket ork och energi i den för 5 år sen när jag gick igenom en grymt jobbig period. Den är än idag min absoluta powerlåt som lyfter mig när jag behöver det!

sdf-DSC_0517-fix

Syskonen går upp och tackar.

sdf-DSC_0519-fix

sdf-66

Jag förstår att hon blir så glad när hon ser vad det innehåller. 🙂 Jag skymtar den stora gröna burken som Arbrå Ångbageris Pepparkakor. Godaste pepparkakorna som finns!

sdf-DSC_0526-fix

sdf-DSC_0530-fix

Efteråt är det såklart skivsignering. Jag köpte 3 skivor. Har en av dom sen tidigare men kan verkligen inte lyssna för mycket på den – och den jag hade var ju inte signerad 🙂

sdf-DSC_0534-fix

sdf-DSC_0533-fix

orb-DSC_0531-fix

Kolla coola Malte där bakom som blåser Hubba Bubba 🙂 Malte är Petras son och jobbar varje söndag. Superduktig kille!

Sarah Dawn Finer och Annelie inreda.com

sdf-DSC_0536-fix

Efter konserten bar det av tillbaka till Orbaden Spa för mig och Filippa. Middag ute på verandan och satt och filosoferade i solnedgången över livet. Vi var rörande överens om att konserten var helt magisk och vi är så glada att vi åkte upp och var där. Första gången jag är på Sarahs konsert och bara dagen innan var hon hemma i Stockholm på konsert. Men jag är så glad att jag valde att se henne häruppe på Freluga istället. Förutom att det blir en extra deluxetouch på det här konsertminnet så är jag så imponerad av hela grejjen. Stämningen bland alla gäster, idéerna och genomförandet av dem. Inspiration! And I love it!

 

sdf-missli

På söndag är det dags för vitaminsprutan Miss Li på Freluga! Biljetter hittar du på Ticnet eller läser mer på Freluga Trädgårdsscen

Freluga Trädgårdsscen finns både på Facebook och instagram

Dela gärna: