Förra veckan var jag ute på flera målaruppdrag hos kunder varav det ena var i en fantastisk fin vindsvåning på St Eriksgatan. Min kund Carola Blom har tidigare varit hos mig och valt ut färg för några år sen och målat kalkfärg själv i ett kök tidigare. Nu när hon köpt nytt boende och nyinflyttad för 2 veckor sen så kontaktade hon mig och undrade om jag hade tid att måla hennes nya hem och flera väggar och rum. Hurra vad kul!

Ett av rummen som skulle målas var sovrummet som var helt i vitt. Carola var ute efter en ombonad, varm och vacker känsla, ett riktigt måbra rum för god sömn och återhämtning.

Jag var hos Carola på färgkonsultation veckan innan och vi bestämde oss för Concrete Primo i sovrummet, Concrete i vardagsrummet och Lute Primo i ett annat rum.

Concrete Primo är en mellanmörk grå nyans som inte drar åt något utan den är rent grågrå.

Alla som har försökt fota kalkväggar själva vet att det är väldigt svårt att få till rätt nyans. Dels för att färgen i sig är levande, den skiftar för att den är flammigt målad men även för att den kan plocka upp färger runt om men framförallt ljusinsläppet. Dagtid ser den här ganska ljus ut på vissa väggar och det beror på att det finns ett takfönster i sovrummet. Är det knallblå himmel ute så drar den åt ett håll, är det grådisigt så skiftar den åt ett annat håll. Så oavsett årstid så är det även väder och vind, solljus eller inte, dagsljus eller kvällssken och såklart om man har belysningskällor i rummet, och de kan ju skifta i både kallt och varmt sken. Så stirra er inte blind på exakta nyanserna här. Gillar du det du ser så kan du beställa hem färgprover och se hur det ser ut hos dig.

 

Så här såg det ut före jag satte igång. Vi valde att ha snedtaket kvar i vitt,  träbalkarna samt fönsternischen – resten ska målas.

Före

Kalklitir kommer som pulver. 1 påse innehåller 1 kg pulver. Hink, ballongvisp, dl eller litermått och vatten behövs.

Häll ner 17 dl kallt vatten i en hink, häll ner pulvret och blanda med vispen i 10 minuter så allt pulver löses upp ordentligt. Konsistensen blir lite vattenfärg och ganska lös. Helt underbar att måla med tycker jag.

1 påse räcker till ca 10 kvm väggyta och till 2 lager. Målar du på papperstapet som ofta suger mer än att måla på vanlig målarfärg, så kan en påse ibland bara räcka till 6-8 kvm. Men andra lagret räcker den till lite mer.  Generellt brukar jag säga 10 kvm och 2 lager på 1 påse

Kalkmålning pågår

Ballongvispen har jag kvar i hinken hela tiden och rör några varv då och då, ungefär var 5e minut så det inte blir en annan mörkare färg när man väl kommer till slutet av hinken. Borsten är av svinborst och är den som vi tycker ger absolut bäst resultat för kalkfärg. Om ett strå lossnar från borsten och fastnar på väggen så tar jag bort dem snabbt och enkelt med pincett, så jag har alltid en pincett nära till hands.

Första lagret klart och väntar på att det ska torka. Vi sparade änglatrappan och lät den vara vit som en vacker detalj och som får poppa ut lite i rummet.

Färdigmålat

Visst blev det snyggt! Tack Carola för målaruppdraget, så himla roligt! Flammigt, levande, ombonat och en vacker känsla. Kalklitir blir precis det när man målar och jag liksom kunden älskar det!

Färgen som jag målade med är CONCRETE PRIMO,  bredaste penseln som är 14 cm samt maskat med den här superbra blå tejpen.

Dela gärna: